waarom kosten stamboom pups meer ?

Waarom is een rashond zo duur?

Aanschaf van de moederhond (of het fokken er van) entingen en voeding, lidmaatschappen  Teckelclub ,Tentoonstellingen voor het behalen van kwalificaties , (het is belangrijk je hond te laten keuren op bouw bij een GOEDE KEURMEESTER)  ook jachtopleidingen en jachtproeven ; Inschrijvingen kosten al gauw €60,­ en daarbij komen nog  reis­ en parkeerkosten. Bijscholing ,....

Verplichte vaccinaties en onderzoeken door specialisten ( oog ) 

Voldoen de ouderhonden aan de bovenstaande kwalificaties en hebben ze de leeftijd om er een nestje mee te fokken, dan komen we aan de volgende stap.

Het uitzoeken van een geschikte partner voor de moederhond: Het dekgeld, uiteraard hebben we het hier niet over enkele euro centjes .

Reiskosten: Vaak wordt er op twee afzonderlijke dagen gedekt dus moet er meerdere keren op en neer gereden worden.De meeste fokkers kiezen voor een geschikte partner en deze woont doorgaans niet om de hoek. Niet zelden wordt er zelfs naar het buitenland uitgeweken.

Tijdens de dracht zijn er de kosten voor het geven van een hoogwaardige voeding voor de aanstaande moeder.

Dan komen we aan bij de bevalling. Een groot aantal materiële zaken is nodig voor de pups geboren worden. We denken hierbij aan een werpkist, puppyren, warmtelamp, wasmachine, vetbedjes, onderleggers, ontsmettingmiddelen, medische artikelen voor bij de bevalling, handdoeken, weegschaal, etc. etc.

Veel van deze artikelen kunnen niet hergebruikt worden na de geboorte van het nest.

Als alles goed gaat worden de pups gezond geboren.

Zijn er problemen dan is er bezoek van de dierenarts noodzakelijk. Dit kan natuurlijk voorkomen 's avonds, 's nachts en in het weekend. Keizersneden komen natuurlijk ook voor, met hoge kosten van dien. En dan is er nog de eventuele nacontrole door de dierenarts als de puppy's pas geboren zijn, en wij het niet vertrouwen, met zowel de gezondheid van de moeders als van de pups. Kosten voor o.a. stroom voor de warmtelamp, wasmachine en droger, gas voor de CV om de kamer op temperatuur te houden, water voor de dagelijkse was van kleedjes en vetbedden, ontsmettingsmiddelen, reinigingsartikelen, waspoeder, speelgoedjes voor de puppy's, telefoonkosten, internetkosten, kosten voor een website, koffie en koekjes voor de visite.

Sommige kosten zijn kleine kosten, maar tellen natuurlijk wel mee. Ook zijn wij btw plichtig , dus 21% is voor de staat.  En niet te vergeten de tijd die de fokker steekt in het verzorgen van moeder en puppy's en het bezig zijn met de puppy's: spelen, opvoeden, socialiseren etc., maar dit zien de fokkers niet als kosten, maar het mag toch wel genoemd worden. Als dit mee berekend zou worden, zou een pup onbetaalbaar zijn.

De moederhond heeft haar verzorging ook nodig, een grotere hoeveelheid hoogwaardige voeding. Voeding voor de puppy's als ze gaan eten vanaf de 3e/4e levensweek. Kosten voor het tweewekelijkse ontwormen van de moederhond en de puppy's. Het enten, dna afname, stamboom en het dierenpaspoort.

Veel fokkers stellen ook met zorg een puppypakket samen met speeltjes, uitlaat lijn ,etc.

Als de pups bij de nieuwe baasjes zijn is het nog niet gedaan voor de fokker. De stambomen zijn bij geboorte aangevraagd en dienen vooruitbetaald worden. En als deze door de fokker ontvangen zijn, moeten ze bij de eigenaren bezorgd worden.

Ook komt het nogal eens voor dat pupkopers vragen hebben, waarmee ze bij de fokker weer terecht kunnen, die worden altijd verder begeleid en geholpen.

Verantwoord fokken is dus een serieuze en tijdrovende zaak. 

 Dus misschien betaalt u voor een zorgvuldig gefokte rashond bij aanschaf meer dan een hondje dat op advertentiesites wordt aangeboden, het is een investering voor de toekomst en zeker de moeite waard !

Deel deze pagina